22/09/2016

Bangsa Membaca, Bangsa Berjaya

Faedah/Kepentingan Membaca
-      mempertajam pemikiran dan idea untuk menjadi penulis
-      mengisi masa lapang
-   Membentuk jati diri
-   Bangsa Membaca, Bangsa Berjaya
Contoh: JK Rowling terima pendapatan RM31 sesaat
JK ROWLING bergambar bersama novel Harry Potter and the Deathly Hallows.

LONDON - Penulis novel terkenal, JK Rowling (gambar) memperoleh pendapatan menakjubkan berjumlah £3 juta (RM18.46 juta) seminggu iaitu bersamaan dengan £5 (RM30.76) sesaat, lapor sebuah akhbar semalam.
Majalah kewangan Forbes melaporkan bahawa Rowling memperoleh pendapatan lumayan tersebut daripada tujuh siri novel Harry Potter yang mencatatkan jumlah jualan sebanyak 375 juta naskhah.
Rowling, 43, juga mendapat beberapa peratus bahagian daripada keuntungan filem Harry Potter yang diadaptasi daripada novel itu dan jualan cenderamata termasuklah mainan serta permainan video.
Harta penulis terkenal itu dianggarkan bernilai £560 juta (RM3.45 bilion) dan dijangka meningkat apabila tiga buah lagi filem Harry Potter dijadual akan ditayangkan.
Seorang jurucakap Forbes, Lacey Rose berkata, perubahan Rowling daripada seorang ibu tunggal yang terpaksa bergantung pada bantuan kebajikan kepada bilionair adalah satu keajaiban.
"Filem-filem Harry Potter sudah menjana keuntungan berjumlah £2.1 bilion (RM12.92 bilion) dan ia masih ada tiga buah filem untuk ditayangkan," katanya.

Rowling yang sudah menyiapkan kesemua siri novel Harry Potter merupakan penulis yang memperoleh pendapatan paling tinggi di dunia. - Agensi

No comments:

Post a Comment