Jawapan
|
Markah
|
|
Petikan membincangkan
kepentingan/kebaikan/manfaat/faedah/keistimewaan/kelebihan cendawan dalam pemakanan seharian terhadap kesihatan
tubuh badan manusia.
Petikan
membincangkan kepentingan/kebaikan/manfaat/faedah/keistimewaan/
kelebihan cendawan
terhadap kesihatan tubuh badan manusia.
|
2
1
|
|
Isi Tersurat [4 hingga 12 markah]
|
|
|
S1.
|
Mengandungi nilai gizi/zat
makanan yang tinggi
|
2
|
S2.
|
Untuk mengubati
pelbagai jangkitan bakteria
|
2
|
S3.
|
Dapat menghentikan
masalah pendarahan.
|
2
|
S4.
|
Mampu menjadi
penawar untuk mengurangkan tekanan darah tinggi.
|
2
|
S5.
|
Sumber yang kaya
dengan antibiotik.
|
2
|
S6.
|
Dapat meningkatkan
sistem imunisasi dalam tubuh manusia.
|
2
|
S7.
|
Mampu merawat
penyakit kanser/menjadi penawar penyakit kanser.
|
2
|
S8.
|
Mampu mengurangkan
kadar kolesterol dalam tubuh badan
|
2
|
|
|
|
Isi Tersirat [4 hingga 12 markah]
|
|
|
T1.
|
Memberikan insentif
kepada pengusaha penanaman cendawan
|
2
|
T2.
|
Menyediakan khidmat
latihan tentang cara-cara mengusahakan penanaman cendawan (khidmat
nasihat/kursus/seminar/bengkel)
|
2
|
T3.
|
Mempelbagaikan
produk berasaskan cendawan
|
2
|
T4.
|
Meluaskan pasaran
produk berasaskan cendawan
|
2
|
T5.
|
Kempen/promosi
kebaikan cendawan
|
2
|
T6.
|
Penggunaan teknologi
moden dalam industri berasaskan cendawan
|
2
|
T7.
|
Mewujudkan
penyelidikan dan pembangunan (R&D) dalam bidang penghasilan produk
cendawan.
|
2
|
Penutup
|
||
Kesimpulannya,
masyarakat hendaklah peka tentang kebaikan cendawan supaya dapat
meningkatkan
kesihatan diri.
|
2
|
|
Kesimpulannya,
masyarakat hendaklah peka tentang kebaikan cendawan.
|
1
|
25/07/2013
Jawapan Latihan Rumusan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment