Friday, 2 October 2015

Pecutan Akhir SPM 2/2015 : KERACUNAN MAKANAN; Langkah-langkah Mengatasi

Langkah-langkah untuk Mengelakkan Keracunan Makanan
    ·       jangan menyimpan makanan terlalu lama
    ·       penyediaan makanan yang beretika dan betul
    ·       Kementerian Kesihatan Malaysia perlu meman­tau operasi di premis-premis yang berkaitan
    ·       memeriksa kualiti makanan yang hendak kita makan

Perenggan Isi 1 - Jangan menyimpan makanan terlalu lama
Antara langkah yang berkesan untuk menangani masalah keracunan makanan ialah mengelakkan diri daripada makan makanan yang telah tamat tarikh luputnya ataupun yang di­simpan terlalu lama. Hal ini demikian kerana makanan tersebut berisiko untuk berkulat dan tidak baik untuk tubuh badan kita. Kaji selidik yang pernah dilakukan di Tenesse State University ke atas 210 buah rumah mendapati bahawa 22 peratus daripada mereka akan menyimpan makanan yang luput tarikh, berkulat dan rosak. Keadaan yang sama juga berlaku dalam kalangan masyarakat kita. Sikap suka menyimpan makanan yang telah tamat tarikh luput mengundang padah kerana makanan tersebut sudah mula dicemari bakteria. Oleh itu, semasa membeli barang, perhatikan tarikh luput yang disarankan supaya kita dapat menjangkakan tempoh penyim­panan makanan tersebut. Kita janganlah menggelabah ataupun terburu-buru ketika membeli makanan kerana kemungkinan makanan yang diambil telah hampir tarikh luputnya. Dalam hal ini, gurindam Melayu ada menyebut:
Ikut rasa binasa,
Ikut suka duka.
Ikut hati mati,
Kita tidak digalakkan mengambil makanan yang hampir tarikh luputnya kerana khasiat makanannya semakin hilang dan teks­turnya akan berubah. Tuntasnya, makanan yang telah tamat ta­rikh luputnya jika diambil boleh mendatangkan kemudaratan kepada badan kita.

   ·         Perenggan Isi 2 - penyediaan makanan yang beretika dan betul

Selain itu, cara penyediaan makanan yang beretika dan betul seperti piawaian pemakanan juga dapat mengatasi isu keracunan makanan. Pihak penyedia makanan seperti tukang masak mestilah mematuhi etika sebagai tukang masak yang bertanggungjawab. Peralatan memasak seperti periuk, kuali, pisau, sudip dan lain-lain mestilah dalam keadaan bersih. Sementara itu, seyogianya bahan masakan berada dalam keadaan segar, berkualiti dan bukannya yang sudah tarikh luput ataupun dalam keadaan yang terdedah dengan kekotoran. Bahan-bahan ini mestilah dibersihkan terlebih dulu supaya tiada kuman ataupun bakteria yang melekat. Dalam hal ini, penyedia makanan mestilah berkeadaan sihat dan tidak menghidap sebarang penyakit yang mudah berjangkit seperti selesema, batuk, cirit-birit dan lain-lain. Hal ini demikian kerana orang lain ataupun pengguna boleh dijangkiti melalui virus yang disebarkan ketika memasak. Penyedia makanan yang peka dengan obligasinya akan sentiasa memastikan pakaiannya bersih. Oleh itu, sudah terang lagi bersuluh, faktor kebersihan ialah faktor asa ke arah menjamin tahap kualiti makanan, seterusnya menghindarkan diri daripada keracunan makanan.

Perenggan Isi 3 - Makanan yang terjamin bersih dan selamat
Prakarsa seterusnya ialah kita seyogianya memeriksa kualiti makanan yang hendak kita makan. Makanan kering seperti beras, pasta dan lain-lain lagi tidak sukar dijaga kerana tidak mempu­nyai lembapan yang cukup untuk bakteria membiak. Makanan di dalam tin pula kedap udara, biasanya makanan sebegini tidak dikhuatiri keselamatannya. Namun, perkara yang merisaukan kita ialah kualitinya. Sekiranya kita menyimpan makanan yang plastik pembungkusnya sudah berlubang atau koyak serta tin yang ke­mik ataupun berkarat perlulah dibuang segera kerana berisiko untuk dimakan. Hal ini demikian kerana, makanan tersebut sudah terdedah kepada cahaya matahari yang boleh menyebabkan kita mengalami keracunan makanan jika diambil. Makanan seperti ini perlulah dibuang untuk mengelakkan ahli keluarga kita men­gambilnya tanpa disedari. Dalam hal ini kita janganlah bersikap hendak berjimat tetapi dalam masa yang sama mengabaikan aspek keselamatan dan kesihatan semasa makan. Makanan yang baru dibeli perlulah disusun pada bahagian belakang rak. Tindakan ini perlu dilakukan untuk memastikan makanan yang lama dihabiskan terlebih dahulu. Sekiranya kita berasa khuatir atau waswas dengan kualiti makanan yang disimpan, jangan kita ambil makanan tersebut kerana kemungkinan besar boleh men­jejaskan kesihatan. Tidak dinafikan, apabila kita asyik membeli dan kemudiannya dibuang sahaja makanan itu tidak baik kerana berlakunya pembaziran. Allah telah berfirman yang bermaksud, "Sesungguhnya orang yang suka membazir itu saudara syaitan". Oleh itu, bagi mengelakkan pembaziran, kita perlu menyediakan senarai makanan secara berkala dan sentiasa peka dengan tarikh luputnya.

Seterusnya, Kementerian Kesihatan Malaysia perlu meman­tau operasi di premis-premis yang berkaitan dengan penye­diaan makanan secara lebih kerap. Kakitangan yang bertang­gungjawab perlu membuat pemeriksaan mengejut secara kerap di semua premis  seperti restoran, kantin, gerai-gerai makanan ataupun minuman dan lain-lain tanpa perlu menunggu laporan yang dibuat. Pemantauan secara berkala diyakini dapat me­nangani masalah ini dan tindakan sebegini diharapkan tidak hanya sekadar hangat-hangat tahi ayam, iaitu bersemangat pada permulaan sahaja. Peniaga yang tidak mematuhi piawai wajar dikenakan hukuman berasaskan peruntukan dalam akta penyediaan makanan seperti menggantung lesen pernia­gaan. Dalam hal ini, orang ramai perlu memainkan peranan dan bekerjasama dalam usaha menangani masalah ini. Tuntasnya, semua anggota masyarakat perlu cakna dalam soal ini, iaitu sekiranya ada premis makanan yang mengabaikan kebersihan, mereka perlu membuat aduan kepada pihak berkuasa.

No comments:

Post a Comment