28/10/2016

MODUL KAJIAN NOVEL JMJ DAN SBE


MODUL KAJIAN NOVEL SPM


JENDELA MENGHADAP JALAN

&

SONGKET BERBENANG EMAS


[buah fikir grup telegram BMSPM]


Soalan 1(a)

Berdasarkan sebuah novel yang anda kaji, huraikan latar masyarakat yang dipaparkan dalam novel tersebut.                                                                 (7 markah)

Novel Jendela Menghadap Jalan
Novel Songket Berbenang Emas
Masyarakat kampung

1.  Masyarakat kampung yang tinggal di Kampung Sentosa terdiri daripada Haji Abdul Rahman, datuk Lili, Abang Rashid, Seman, Che Jah dan lain-lain.

2. Masyarakat kampung yang masih berpegang kepada cara hidup tradisi. Contohnya, rumah penduduk di Kampung Sentosa jendelanya menghadap jalan.

3. Masyarakat kampung yang masih percaya kepada perubatan tradisional. Datuk Lili merupakan seorang yang pakar dalam perubatan tradisional dengan menggunakan herba.

Masyarakat kampung   

1. Masyarakat kampung yang tinggal di Kampung Parit Haji Rais. Haji Sulaiman merupakan ketua kampung di situ. Masyarakat kampung yang lain ialah Mak Aji, Aton, Embong, Tauke Lim dan lain-lain.

2. Masyarakat kampung yang hidup bekerjasama antara satu sama lain setelah dinasihati oleh Haji Sulaiman semasa gotong-royong untuk sambutan Majlis Maulidur Rasul.

Masyarakat yang saling membantu

1. Geetha dan Danel membantu Lili menyelesaikan masalah kubah surau di Kampung Sentosa.

2. Datuk Lili membantu pesakitnya, Puan Letchumi dan Puan Hamimah   mendapatkan rawatan menggunakan perubatan tradisional.

3.Lili dan Kak Mimah membantu menyelesaikan masalah keganasan rumah tangga yang dialami oleh keluarga Che Jah.

Masyarakat yang saling membantu

1. Haji Sulaiman selaku ketua kampung membantu keluarga Dahlia menyelesaikan masalah emak Dahlia yang menghidap tekanan perasaan.

2. Tauke Lim membantu memberi hutang kepada keluarga Dahlia.

3. Penduduk kampung membina rumah Embong semula, setelah rumah  musnah dilanda banjir.
Masyarakat yang ikhlas dalam membantu orang lain.

1. Datuk Lili ikhlas membantu Che Jah dan anak-anaknya walaupun berdepan dengan pelbagai tohmahan daripada segelintir penduduk kampung.

2. Lili ikhlas membantu  Che Jah menyelesaikan masalah keganasan rumah tangganya.
Masyarakat yang ikhlas dalam membantu orang lain

1. Tauke Lim ikhlas membantu memberi hutang kepada keluarga Dahlia.

2. Haji Sulaiman ikhlas membantu Embong menyelesaikan masalahnya.

3. Najib ikhlas membantu Dahlia membawa adiknya, Anggerik yang demam ke klinik.


Masyarakat yang insaf akan kesilapannya.

1. Haziq dan Rafik akhirnya insaf akan kesilapan mereka terlibat dalam gejala sosial seperti mencuri harta orang kampung dan menagih dadah.
Masyarakat yang insaf akan kesilapannya

1. Abu Bakar insaf akan kesilapannya yang suka membuang masa dengan rakan-rakannya.

2. Abu Bakar juga insaf akan kesalahannya yang telah mencuri kambing milik bapanya sendiri.

3. Nek Kiah akhirnya insaf akan sikapnya terhadap keluarga Dahlia apabila Dahlia dan emaknya yang banyak membantu beliau ketika sakit sedangkan anak-anak yang selama ini amat disayangi langsung tidak menziarahinya.

Masyarakat yang bertanggungjawab

1. Datuk bertanggungjawab menjaga Lili sepanjang dia menghabiskan cuti persekolahannya di kampung.

2. Datuk bertanggungjawab membantu merawat pesakit yang datang berubat dengan menggunakan kaedah perubatan tradisional.
Masyarakat yang bertanggungjawab

1. Haji Sulaiman bertanggungjawab membantu anak buahnya, Embong yang menghadapi masalah isterinya yang mengalami masalah mental dan masalah kewangan.

2. Haji Sulaiman bertanggungjawab menyuruh penduduk kampung membantu membina rumah Embong semula yang musnah akibat
banjir.

Masyarakat yang terlibat dalam gejala sosial

1. Anak-anak Che Jah iaitu Rafik dan Haziq suka mencuri harta benda penduduk kampung dan terlibat dalam penagihan dadah.

2. Suami Che Jah, Seman suka bermain judi.

Masyarakat remaja yang terlibat dalam gejala sosial

1. Abu Bakar, adik Dahlia suka berfoya-foya dengan rakan-rakannya.

2. Abu Bakar sanggup mencuri kambing milik bapanya sendiri.


Soalan 1(b)

Dalam sesebuah novel, terdapat peristiwa-peristiwa yang menarik perhatian pembaca. Berdasarkan dua buah novel yang anda kaji, pilih satu peristiwa yang menarik dan nyatakan sebab peristiwa itu berjaya menarik perhatian anda.             (8 markah)

Novel Jendela Menghadap Jalan
Novel Songket Berbenang Emas
Peristiwa mengubati pesakit

1. Datuk Lili menyembuhkan penyakit Puan Letchumi, ibu Geetha dengan menggunakan rawatan tradisional melalui penggunaan herba.

2. Datuk Lili merawat Kak Mimah yang menghidap penyakit gout dengan menggunakan tumbuh-tumbuhan herba seperti mas cotek, pegaga, daun sirih, daun belimbing dan sebagainya.

Sebab
1. Peristiwa ini berjaya menarik   perhatian saya kerana penggunaan herba dalam perubatan tradisional ini dapat membantu menyembuhkan pesakit yang tidak mahu pergi ke hospital kerana kos rawatan yang tinggi.

2. Peristiwa ini berjaya menarik   perhatian saya kerana datuk Lili    bersedia membantu sesiapa sahaja yang menghidap penyakit dengan perubatan tradisional. Kita juga perlu membantu orang yang memerlukan bantuan jika kita mempunyai kepakaran dalam apa-apa bidang.

Peristiwa menyelamatkan nyawa orang lain

1. Dahlia sanggup terjun ke dalam sungai untuk menyelamatkan Said yang lemas.

Sebab
1. Peristiwa ini berjaya menarik perhatian saya kerana sifat berani yang ada pada Dahlia yang sanggup menghadapi sebarang risiko dalam menyelamatkan nyawa orang lain ini jarang dimiliki oleh orang lain. Walaupun Dahlia seorang gadis, namun dia berani terjun ke dalam sungai yang berarus deras itu demi menyelamatkan nyawa orang lain.
Peristiwa menyelesaikan masalah kubah surau

1. Lili, Geetha, Danel mewakili golongan remaja yang bekerjasama untuk menyelesaikan masalah orang-orang kampung yang kurang bersetuju dengan pembinaan masjid baharu, sebaliknya hanya mahu kubah dipasang di surau yang sudah lama usianya.

Sebab
1. Peristiwa ini berjaya menarik perhatian saya kerana walaupun Geetha dan Danel berlainan bangsa dan agama, mereka sanggup membantu Lili yang beragama Islam untuk menyelesaikan masalah berkaitan dengan surau di Kampung Sentosa.
Peristiwa keluar dari asrama demi kepentingan keluarga

1. Dahlia sanggup berkorban dengan keluar dari asrama kerana ingin menguruskan adik-adiknya yang masih kecil setelah ibunya dimasukkan ke hospital akibat kemurungan. Walaupun peperiksaan STPM hanya tinggal beberapa bulan sahaja lagi, Dahlia selaku anak sulung tidak mementingkan dirinya sendiri dan sanggup berkorban demi keluarganya yang dilanda musibah.

Sebab
1. Peristiwa ini berjaya menarik perhatian saya kerana Dahlia sanggup berkorban dan lebih mengutamakan kepentingan keluarga daripada kepentingan dirinya sendiri yang akan menduduki peperiksaan STPM tidak lama lagi.

Peristiwa mengenai semangat setiakawan yang tinggi
1. Lili telah diculik oleh Rafiq dan Haziq. Hal ini telah menggemparkan seluruh penduduk kampung. Dia telah dilarikan dan disembunyikan di sebuah tempat. Namun begitu, dek rasa tanggungjawab terhadap rakan masih utuh dalam diri Danel, dia telah berusaha untuk menjejaki Lili dan dia akhirnya telah berjaya menyelamatkan Lili daripada dua beradik itu.
Sebab
1. Peristiwa ini berjaya menarik perhatian saya kerana Danel telah menunjukkan semangat setiakawan yang tinggi dan berusaha menyelamatkan Lili yang diculik oleh Rafiq dan Haziq.

Peristiwa mengenai perkara mistik
1. Pada mulanya, ibu Dahlia tiba-tiba sahaja gila dan dimasukkan ke dalam hospital. Keadaan menjadi semakin pelik apabila binatang berbisa, iaitu ular mula mengganggu keluarga Dahlia. Semuanya terungkai apabila Abu Bakar, adik Dahlia telah menjumpai kain kuning yang usang ditanam di bawah rumah mereka.
Sebab
1. Peristiwa ini berjaya menarik perhatian saya kerana pelbagai perkara pelik dan malang yang berlaku dalam keluarga Dahlia secara bertimpa-timpa seolah-olah seperti dirancang.
 
Peristiwa anak yang patuh akan ibunya

1. Lili tidak mahu pulang ke kampung ibunya kerana masa cutinya telah diaturkan dengan pelbagai aktiviti bersama rakan-rakannya. Akan tetapi, ibunya berkeras mahu menghantarnya ke kampung dengan alasan yang pelbagai. Akhirnya, Lili akur kerana dia percaya setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya dan dia perlu patuh akan kehendak ibunya.

Sebab
1. Peristiwa ini berjaya menarik perhatian saya kerana sebagai seorang anak yang patuh akan kata ibunya, Lili sanggup mengetepikan kehendak diri sendiri kerana dia percaya perancangan ibunya pasti mempunyai hikmah.

Peristiwa sikap membantu dalam diri

1. Dahlia yang membantu anak Aton, Said yang kelemasan di dalam sungai. Pada mulanya, Dahlia ternampak Said bermandi-manda di dalam sungai di hadapan rumahnya. Namun, tiba-tiba sahaja Said lemas. Dahlia mengambil keputusan untuk terjun ke dalam sungai dan menyelamatkan Said. Malangnya, derasan air sungai bermaharajalela ketika itu. Said mati lemas dan niat baik Dahlia itu disalah ertikan.

Sebab
1. Peristiwa ini berjaya menarik perhatian saya kerana walaupun tidak pandai berenang, Dahlia tetap memberanikan diri terjun ke sungai untuk menyelamatkan Said. Dia bagaimanapun gagal menyelamatkan Said yang telah lemas.

Peristiwa memaafkan kesalahan orang

1. Lili memaafkan kesalahan Rafik dan Haziq yang telah menculiknya, walaupun tindakan mereka itu tidak baik.

Sebab
1. Peristiwa ini berjaya menarik perhatian saya kerana kesanggupan Lili memaafkan orang yang pernah menculiknya memberikan pengajaran kepada saya supaya kita mestilah memaafkan kesalahan orang lain walaupun orang tersebut pernah melakukan perkara yang tidak baik kepada kita.
Peristiwa sanggup membantu orang lain tanpa mengira bangsa dan agama

1. Tauke Lim menyumbangkan barang-barang keperluan untuk Majlis Mauludir Rasul yang diadakan di Kampung Parit Haji Rais, walaupun dia berbangsa Cina.

2. Tauke Lim juga sanggup memberi keluarga Dahlia membeli barang secara hutang kerana amat memahami penderitaan yang dialami oleh sahabatnya, Embong.

3. Tauke Lim menyumbangkan sebanyak RM300 kepada Dahlia yang apabila dia berjaya melanjutkan pelajaran ke Jepun.

4. Tauke Lim juga sanggup membayar harga tanah sebanyak RM15000 kepada Nek Kiah kerana dia tidak mahu keluarga Embong berpindah dari situ apabila tanah itu dijualkan kepada orang lain kerana dia amat memahami penderitaan hidup keluarga Dahlia.

Sebab
1. Peristiwa ini berjaya menarik perhatian saya kerana walaupun berlainan bangsa dan agama kita mestilah bersedia membantu dan menyumbangkan apa-apa yang mampu kepada sesiapa sahaja yang memerlukan bantuan tanpa mengira status, kaum dan agama.

Peristiwa menghargai pemberian orang lain

1. Nenek Lili berusaha mencari bekas kemenyan yang hilang. Bekas kemenyan ini diberikan oleh pesakit datuk iaitu Puan Lecthumi. Datuk dan nenek amat menghargai pemberian orang lain, oleh sebab itu nenek tetap erusaha mencarinya sehingga berjaya menemukannya.

Sebab
1. Peristiwa ini berjaya menarik  perhatian saya kerana kita mestilah menghargai apa-apa sahaja pemberian orang lain kepada kita supaya dapat memupuk hubungan yang baik sesama kita.
Peristiwa menghargai pemberian orang lain

1. Dahlia amat menghargai kain songket berbenang emas berwarna merah yang dihadiahkan oleh Azhari. Simbolik daripada hadiah Azhari, Dahlia berjanji akan menjaga jati dirinya walaupun di mana-mana jua dia berada.

2. Dahlia juga menghargai gelang pusaka yang dihadiahkan oleh Nek Kiah. Pemberian itu merupakan satu anugerah kerana Nek Kiah telah menganggap Dahlia dan adik-adiknya sebagai cucu. Selama ini, Nek Kiah tidak pernah mengambil peduli tentang keluarga Dahlia.

Sebab

1. Peristiwa ini berjaya menarik perhatian saya kerana kita mestilah menghargai apa-apa sahaja pemberian orang lain kepada kita supaya dapat memupuk hubungan yang baik sesama kita.






















































































































































Soalan 2(a)

Berdasarkan sebuah novel yang anda pelajari, huraikan dua perwatakan seorang watak sampingan yang terdapat dalam novel tersebut.                            (7 markah)

Novel Jendela Menghadap Jalan
Novel Songket Berbenang Emas
Datuk (Haji Abdul Rahman)

1. Seorang yang kuat bekerja
Sebagai contoh, tangan datuk macam besi berkarat, uratnya biru dan tertonjol.

2. Seorang yang pakar tentang perubatan tradisional akar–akar kayu dan pengamal perubatan tradisional Sebagai contoh, datuk merawat Puan Letchumi dan Kak Mimah dengan menggunakan herba.

3. Seorang yang menghargai pemberian orang lain.
Sebagai contoh, datuk risau apabila bekas kemenyan pemberian Puan Letchumi dan tasbih hilang

4. Seorang yang kuat beribadat
Sebagai contoh, datuk tidak pernah meninggalkan solat dan pandai dalam hal-hal keagamaan. Datuk selalu menguji Lili dalam hal berkaitan agama.

5. Seorang yang sangat menghargai nilai sejarah
Sebagai contoh, datuk menceritakan kehebatan rumah-rumah di Kampung Sentosa yang jendelanya menghadap jalan.

Embong

1. Seorang ketua keluarga yang bertanggungjawab
Sebagai contoh, Embong tidak mahu anak-anaknya berhenti sekolah dan mengatakan beliau akan bertanggungjawab menyara kehidupan mereka walaupun isterinya sakit.

2. Seorang yang penyayang
Sebagai contoh, Embong sangat menyayangi isteri dan anak-anaknya. Beliau sanggup melakukan dua kerja untuk menampung perbelanjaan keluarganya.

3. Seorang yang percaya akan kehendak takdir
Sebagai contoh, Embong percaya akan kehendak takdir isterinya, Saleha menjadi kurang siuman kerana ketentuan Allah SWT.

4. Seorang yang penyabar
Sebagai contoh, Embong sanggup dihina oleh ibu mentuanya sendiri kerana hidup miskin.

5. Seorang yang mementingkan ilmu untuk anak-anaknya
Sebagai contoh, Embong menyuruh Dahlia pergi ke sekolah dan akan menguruskan hal adik-adik Dahlia

6. Seorang yang berani
Sebagai contoh, Embong berani membunuh ular sawa yang membelit badannya.

Geetha

1. Seorang yang peramah
Sebagai contoh, Geetha bertanyakan pelbagai soalan kepada Lili sewaktu berada di dalam bas.

2. Seorang yang berani
Sebagai contoh, Geetha berani mengajak Lili mendaki bukit untuk melihat matahari terbenam.

3. Seorang yang bijaksana
Sebagai contoh, Geetha bijak dalam menuntut ilmu dalam bidang kejuruteraan di Universiti Malaya.
Azhari

1. Seorang yang berpendidikan tinggi
Sebagai contoh, Azhari baru mendapat segulung ijazah

2. Seorang yang suka memberikan nasihat
Sebagai contoh, Azhari sentiasa menasihati Dahlia agar belajar dengan bersungguh-sungguh.

3. Seorang yang pandai memujuk
Sebagai contoh, Azhari pandai memujuk Dahlia agar menerima lamarannya.



Soalan 2(b)

Berdasarkan dua buah novel yang anda pelajari, jelaskan satu peristiwa yang dapat dikaitkan dengan persoalan keberanian dalam menghadapi masalah.               (8 markah)

Novel Jendela Menghadap Jalan
Novel Songket Berbenang Emas
Persoalan keberanian dalam menghadapi masalah

1. Peristiwa Lili, Danel, dan Geetha berani menyelesaikan masalah kubah surau yang dihadapi oleh penduduk di Kampung Sentosa.

2.Peristiwa Danel berani menyelamatkan Lili yang diculik oleh Rafik dan Haziq.
Persoalan keberanian dalam menghadapi masalah

1. Peristiwa Dahlia berani menyelamatkan Said, anak Aton yang lemas di sungai berhampiran rumah Dahlia.

2. Peristiwa Embong berani membunuh ular sawa yang membelitnya di kebun sawit di Kampung Parit Haji Kadir.



Soalan 3(a)

Huraikan dua nilai kemanusiaan yang terdapat dalam sebuah novel yang telah anda pelajari.                                                              (7 markah)

Novel Jendela Menghadap Jalan
Novel Songket Berbenang Emas
Dua nilai kemanusiaan

1. Nilai kasih sayang
- Nenek dan datuk melayan Lili dengan penuh kasih sayang semasa Lili bercuti di kampung

2. Nilai keyakinan
- Keyakinan Datuk terhadap perubatan secara tradisional yang diusahakannya selama ini merupakan perubatan alternatif kepada pesakit yang datang menemuinya iaitu Kak Mimah dan William Ng dan Mak cik Lechutmi

3. Nilai bertanggungjawab
- Datuk, Lili bersama-sama penduduk kampung bertanggungjawab terhadap masalah yang berlaku dalam kampung mereka seperti kecurian, aktiviti haram, rayuan menjual tanah dan sebagainya. Oleh sebab itu mereka berusaha menyelesaikan masalah.

4. Nilai keprihatinan
- Lili prihatin akan nasib Rafik dan Haziq yang berpunca daripada kepincangan rumah tangga Che Jah Walaupun mereka menculik Lili namun Lili menziarahi Che Jah untuk mendapat maklumat latar belakang Haziq dan Rafik bagi membantu menyelesaikan masalah mereka.

- Penduduk kampung prihatin terhadap masalah yang berlaku dalam kampung mereka seperti kecurian, aktiviti haram, rayuan menjual tanah dan sebagainya. Justeru mereka berusaha menyelesaikan masalah walaupun ada antaranya menggunakan cara kekerasan dan kurang sesuai.

5. Nilai ketaatan
- Datuk menghabiskan masa selepas solat berjemaah dengan berzikir dan membaca kitab dua tiga halaman.

6. Nilai baik hati
- Danel sering datang ke rumah nenek untuk membantu nenek masak dan mengganggap masakan nenek sedap.

- Datuk menggunakan kepakarannya dalam bidang perubatan tradisional untuk membantu orang yang mempunyai masalah kesihatan. Usaha datuk telah berjaya sebagai perubatan alternatif untuk menyembuhkan penyakit selain berubat secara perubatan moden.

7. Nilai keberanian
- Danel berani menyelamatkan Lili yang diculik oleh Haziq dan Rafiq.

8. Nilai bekerjasama
- Penduduk kampung berkumpul di rumah datuk untuk bersolat hajat bagi mendoakan keselamatan Lili yang diculik oleh Haziq dan Rafiq.

9. Nilai kegigihan
- Datuk gigih mempertahankan perubatan tradisional contohnya beliau sanggup masuk hutan waktu malam ke hutan untuk mencari akar kayu sebagai ramuan perubatan tradisionalnya.

10. Nilai kesabaran
- Che Jah sabar menghadapi karenah suaminya Seman yang tidak bertanggungjawab terhadap keluarga.

Dua nilai kemanusiaan

1. Nilai kasih sayang
- Embong dan Saleha sangat menyayangi anak-anak mereka walaupun kehidupan mereka miskin.
- Dahlia sanggup curi-curi keluar dari asrama dan terus ke Hospital Permai untuk melawat ibu yang sedang dirawat kerana masalah mental.

2. Nilai bertanggungjawab
- Embong bertanggungjawab memastikan anak-anaknya mendapat pendidikan yang sempurna walaupun hidup dalam kemiskinan. Beliau sanggup bekerja hingga malam untuk menambah pendapatan keluarga.
- Dahlia sanggup keluar dari asrama untuk menjaga adik-adiknya di rumah semasa ibu dan ayahnya dirawat di hospital.

3. Nilai kegigihan
- Dahlia gigih mengulang kaji pelajaran walaupun ketika berada di pusat pemindahan banjir yang tidak selesa.

4. Nilai kebijaksanaan.
- Dahlia bijak menguruskan masa untuk mengulang kaji pelajaran dan menjaga adik-adiknya, walaupun hidup dalam kemiskinan.

5. Nilai keberanian
- Dahlia berani terjun ke dalam sungai yang berarus deras dan berkeladak untuk menyelamatkan Said yang lemas.

6. Nilai semangat setia kawan
- Kavita dan Najib berkunjung ke rumah Dahlia untuk bertanya khabar Dahlia yang tidak hadir ke sekolah. Kavita juga membuat salinan (fotostat) nota pelajaran untuk Dahlia.

7. Nilai bersimpati
- Tauke Lim bersimpati terhadap keluarga Embong yang berhadapan dengan masalah kesihatan isterinya, masalah kewangan dan masalah anaknya lelaki tunggalnya yang terlibat dengan gejala sosial.

8. Nilai keprihatinan
- Dahlia yang bimbang akan keadaan Nek Kiah yang tidak kelihatan selama beberapa hari terus pergi ke rumah neneknya untuk memastikan keadaan neneknya selamat.

9. Nilai bekerjasama
- Penduduk kampung bekerjasama membina rumah Embong yang roboh akibat banjir.

10. Nilai ketabahan
- Dahlia tabah menghadapi pelbagai masalah keluarga seperti kemiskinan, kesihatan ibu bapanya,masalah penjagaan adik-adiknya yang masih kecil ketika ibu bapanya sakit dan tanggungjawabnya sebagai seorang pelajar.


Soalan 3(b)

Jelaskan satu bukti kepincangan masyarakat dalam dua buah novel yang telah anda pelajari.                                                        (8 markah)

Novel Jendela Menghadap Jalan
Novel Songket Berbenang Emas
1. Kepincangan masyarakat yang terlibat dalam gejala sosial 
Sebagai contoh, Rafik dan Haziq suka mencuri harta benda orang kampung. Selain itu, mereka terlibat dalam penyalahgunaan dadah.

2. Kepincangan masyarakat yang terlibat dalam masalah perjudian
Sebagai contoh, Seman, suami Che Jah seorang kaki judi sehingga sanggup mengabaikan tanggungjawab sebagai seorang ketua keluarga.

3. Kepincangan masyarakat yang bercanggah pendapat
Sebagai contoh, penduduk kampung yang mengalami percanggahan pendapat mengenai perletakan kubah di surau ataupun membina masjid yang baru.

4. Kepincangan masyarakat yang tidak bertanggungjawab
Sebagai contoh, suami Cik Jah iaitu Pak Seman sering memukul Cik Jah. Dia juga sering berjudi sehingga melupakan tanggungjawabnya sebagai ketua keluarga. 

5. Kepincangan masyarakat yang suka memandang serong terhadap kekurangan orang lain
Sebagai contoh, Rafiq dan Haziq sering menjadi hinaan dan kutukan masyarakat kampung secara berterusan kerana suka mencuri, menagih dadah dan pecah rumah. Bagi Lili, mereka ialah manusia biasa yang memerlukan bantuan untuk berubah.

1. Kepincangan masyarakat yang berprasangka buruk terhadap orang lain
Sebagai contoh, Aton dan Nek Kiah berprasangka buruk terhadap keluarga Dahlia. Nek Kiah suka menghina Dahlia dan keluarganya disebabkan kemiskinan mereka. Aton suka menabur fitnah tehadap Dahlia dengan mengatakan bahawa Dahlia sudah ditebuk tupai kerana lelaki datang ke rumahnya silih berganti.

2. Kepincangan masyarakat yang terlibat dalam gejala sosial
Sebagai contoh, Abu Bakar suka berfoya-foya dengan rakan-rakannya sehingga sanggup mencuri kambing milik bapanya sendiri.

3. Kepincangan masyarakat yang suka menghina
Sebagai contoh, Mak Aton yang suka menghina Dahlia dan keluarganya disebabkan kemiskinan mereka. Mak Aton juga suka menabur fitnah tehadap Dahlia dengan mengatakan bahawa Dahlia sudah ditebuk tupai kerana lelaki datang ke rumahnya silih berganti.

4. Kepincangan masyarakat yang mempunyai hasad dengki
Sebagai contoh, Dahlia, Abu Bakar, Kiambang dan Melati menjumpai bungkusan telur yang sudah busuk. Telur itu berisi jarum peniti, cincin akik, butiran pasir dan dua batang paku yang dijumpai mereka dibawah rumah. Bungkusan itu ditanam oleh seseorang yang dengki akan mereka.
5.Kepincangan masyarakat yang memandang serong tentang kemiskinan orang lain
Sebagai contoh, Nek Kiah tidak suka akan menantunya Embong dan cucu-cucunya kerana hidup dalam kemiskinan sedangkan anak-anaknya yang lain berjaya dalam kehidupan.

6. Kepincangan masyarakat yang tidak mahu menerima ketentuan takdir
Sebagai contoh, Aton telah menuduh Dahlia yang menyebabkan anaknya, Said mati lemas walaupun Dahlia sanggup berkorban nyawa dengan terjun ke sungai untuk menyelamatkan Said.


Soalan 4(a)

Huraikan dua bukti ketabahan watak utama dalam sebuah novel yang telah anda kaji.
                                                                            (7 markah)

Novel Jendela Menghadap Jalan
Novel Songket Berbenang Emas
Ketabahan menghadapi kerenah orang tua

1. Watak utama, Lili tabah menghadapi kerenah ibunya yang mahu Lili menghabiskan cuti persekolahannya di kampung datuk dan neneknya.

2. Watak utama, Lili tabah menghadapi kerenah datuk yang tidak mahu menceritakan sejarah jendela menghadap jalan.

Ketabahan menghadapi cabaran ketika diculik

1.  Watak utama, Lili tabah berhadapan dengan Rafik dan Haziq yang menculiknya.

Ketabahan menghadapi kerenah ibu dan orang sekeliling

1. Watak utama, Dahlia tabah menghadapi kerenah ibunya yang tidak mengenalinya setelah menghidap tekanan perasaan.

2. Watak utama, Dahlia tabah menghadapi kerenah Aton yang menghina Dahlia semasa Azhari menghantarnya pulang ke rumah.

Ketabahan dalam menuntut ilmu

1. Watak utama, Dahlia tabah mengulang kaji pelajaran di balai raya semasa kampung mereka dilanda banjir.




Soalan 4(b)

Pengarang mewujudkan peristiwa-peristiwa yang dapat dijadikan teladan oleh pembaca. Berdasarkan dua novel yang telah anda pelajari, jelaskan satu peristiwa yang dapat dijadikan teladan.                              (8 markah)

Novel Jendela Menghadap Jalan
Novel Songket Berbenang Emas
Satu peristiwa yang dapat dijadikan teladan

1. Peristiwa membantu mengubati pesakit
- Datuk Lili menyembuhkan penyakit Puan Letchumi, ibu Geetha dengan menggunakan rawatan tradisional melalui penggunaan herba.

- Datuk Lili merawat Kak Mimah yang menghidap penyakit gout dengan menggunakan tumbuh-tumbuhan herba seperti mas cotek, pegaga, daun sirih, daun belimbing dan sebagainya.

Alasan
Peristiwa ini dapat diteladani kerana datuk Lili   bersedia membantu  sesiapa sahaja yang menghidap penyakit dengan perubatan tradisional.
Satu peristiwa yang dapat dijadikan teladan

1. Peristiwa sanggup membantu orang lain
- Tauke Lim sanggup membantu memberi hutang kepada keluarga Dahlia walaupun berlainan bangsa.

- Penduduk kampung mengutip sumbangan untuk diberikan kepada Dahlia yang akan melanjutkan pelajaran ke Jepun.
Alasan
Peristiwa ini dapat diteladani kerana kita mestilah membantu sesiapa sahaja yang memerlukan bantuan.

2. Peristiwa penduduk kampung bekerjasama untuk membantu orang lain
- Penduduk kampung bekerjasama membina rumah Embong yang musnah semasa dilanda banjir.

Alasan
Peristiwa ini dapat diteladani kerana kita mestilah bekerjasama untuk meringankan beban yang dihadapi oleh orang lain.


Soalan 5(a)

Berdasarkan sebuah novel yang anda pelajari, jelaskan dua latar tempat yang terdapat dalam novel tersebut.                                                    (7 markah) 

Novel Jendela Menghadap Jalan
Novel Songket Berbenang Emas
1.Kuala Lumpur – Tempat tinggal Lili dan keluarganya

2. Stesen bas- Lili menaiki bas dari Kuala Lumpur ke kampung datuk dan neneknya di Dungun, Terengganu

3. Perhentian bas Pekan Sentosa, Dungun, Terengganu- Lili berhenti sebelum ke  Kampung  Sentosa,tempat tinggal datuk dan nenek Lili

4. Pekan Sejahtera, Dungun, Terengganu - Tempat tinggal Geetha

5. Surau- tempat orang kampung berkumpul

6. Bangsal di tepi sawah – Lili menunggu neneknya yang bekerja di sawah padi

7. Hutan- tempat datuk mencari tumbuhan-tumbuhan herba dan akar kayu

8. Jeti nelayan- tempat Lili, Geetha dan Danel   menyaksikan matahari terbit

1. Padang bola jaring –Dahlia berlatih bola jaring bersama dengan rakannya, Siti Wangi. 

2. Kantin – Tempat Azhari menunggu Dahlia

3. SMK Tun Ismail – lima kilometer dari kampung halaman, tempat Azhari dan Dahlia pernah belajar sewaktu Dahlia Tingkatan satu dan Azhari Tingkatan Lima

4. Sekolah Menengah Temenggung Ibrahim- Dahlia menimba ilmu sebagai pelajar tingkatan enam. Dia tinggal di asrama sekolah ini.

5. Bilik Kerjaya- Dahlia bertemu dengan Cikgu Hisyam di bilik ini, Cikgu Hisyam mendapat tahu masalah Dahlia daripada Kavita.

6. Kebun getah- 20 meter dari rumah seluas lima ekar tempat Saleha menoreh getah

7. Kampung Parit Haji Rais – Tempat tinggal Dahlia. Di sini, Dahlia menjaga adik-adiknya, Melati, Kiambang, Mawar, dan Anggerik setelah emaknya dirawat di hospital.

8. Hospital Batu Pahat (Wad 6) - Tempat Saleha dibawa untuk mendapatkan rawatan pada peringkat awal.

9. Hospital Batu Pahat (Wad 4) - Abah Dahlia dirawat di hospital ini setelah dipatuk ular.

10. Hospital Permai, Johor Bahru – Tempat emak Dahlia dirawat di bilik 16. Di sini juga Azhari bekerja sementara setelah mendapat segulung ijazah.

11. Sungai –kira-kira 45 meter dari rumah Dahlia- Dahlia cuba menyelamatkan Said yang lemas di sungai ini.

12. Kebun kelapa sawit di Parit Haji Kadir- Kira-kira dua kilometer dari rumah Dahlia di sinilah Embong memotong kelapa sawit setelah pulang dari rumah Aton. Di kebun kelapa sawit inilah ular sawa telah membelit Embong.

13. Sekolah Kebangsaan Jelotong - Said dan Melati bersekolah di sini

14. Rumah Aton kira-kira 150 meter dari rumah Dahlia. - Dahlia disindir oleh Aton kerana dikatakan Dahlialah yang menyebabkan Said mati lemas.

15. Balai raya Kampung Parit Haji Rais- Beberapa orang penduduk bergotong – royong semasa majlis sambutan Maulidur Rasul. Selain itu, di sini juga menjadi tempat pemindahan mangsa banjir yang berlaku di kampung Dahlia.


Soalan 5(b)

Huraikan satu peristiwa peleraian cerita dan kewajaran pengarang mengakhiri cerita tersebut dalam dua buah novel yang anda pelajari.                                         (8 markah)

Novel Jendela Menghadap Jalan
Novel Songket Berbenang Emas

Berdasarkan novel yang telah saya kaji iaitu novel Jendela Menghadap Jalan karya Ruhaini Matdarin, saya berpendapat bahawa wajar novel ini berakhir sedemikian melalui peristiwa menyelesaikan isu berkaitan kubah surau. Lili, Danel dan Geetha berjaya menyelesaikan isu berkaitan kubah surau yang dihadapi oleh penduduk di Kampung Sentosa. Isu kubah surau ini telah menyebabkan generasi muda dan generasi tua tidak sependapat. Apabila masalah ini dapat diselesaikan dengan baik, suasana di kampung itu harmoni semula.

Selain itu, peristiwa saling berhubungan antara satu sama lain. Sebagai contoh hubungan Lili, Geetha dan Danel semakin erat, mereka saling berhubungan antara satu sama lain melalui e-mel dan telefon.

Seterusnya, peristiwa menyelesaikan masalah keganasan rumah tangga. Sebagai contoh, Kak Mimah telah berjaya menyelesaikan masalah keluarga Che Jah yang selalu didera oleh suaminya, Seman. Haziq dan Rafik telah pergi ke sekolah semula dan akan menduduki peperiksaan PMR.

Peristiwa ingin tahu tentang sejarah kampung. Sebagai contoh, Lili tidak sabar untuk kembali ke kampung datuk dan neneknya semula kerana dia ingin tahu dengan lebih lanjut tentang sejarah jendela menghadap jalan.



Berdasarkan novel yang telah saya kaji iaitu novel Songket Berbenang Emas karya Khairuddin Ayip, saya berpendapat bahawa adalah wajar novel ini berakhir sedemikian melalui peristiwa berjaya melanjutkan pelajaran.Sebagai contoh, Dahlia telah berjaya melanjutkan pelajarannya ke Jepun.Hal ini berlaku demikian kerana, Dahlia telah berusaha dengan gigih untuk mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan STPM walaupun dia telah menghadapi pelbagai cubaan dan dugaan dalam hidupnya.Sebagai contoh, dia terpaksa keluar dari asrama atas sebab emaknya dimasukkan ke hospital kerana menghidapi kemurungan/ tekanan perasaan sehingga kurang siuman.

Selain itu, novel ini wajar berakhir sedemikian melalui peristiwa pertunangan. Sebagai contoh, watak utamanya Dahlia bertunang dengan pemuda yang disukainya iaitu Azhari. Azhari merupakan seorang pemuda yang menyukai Dahlia dan selalu mengambil berat akan hal Dahlia dan keluarganya. Oleh hal yang demikian, memang wajar Dahlia mengikat tali pertunangan dengan Azhari kerana hubungan mereka direstui oleh kedua-dua belah pihak. Keluarga Azhari juga dapat menerima Dahlia yang hidup dalam kemiskinan.

Seterusnya, peristiwa pemberian hadiah kepada seseorang yang istimewa. Sebagai contoh, hadiah kain songket berbenang emas yang diberikan oleh Azhari memang sesuai kerana songket ini melambangkan jati diri orang Melayu. Dahlia mesti berpegang kepada janjinya dengan Azhari. Dahlia perlu menjaga tatasusila walau di mana-mana pun dia berada kerana dia telah menjadi tunangan orang dan akan berkahwin dengan Azhari selepas tamat pengajiannya nanti.

Soalan 6(a)
Huraikan dua pengajaran yang terdapat dalam novel yang telah anda kaji.        (7 markah) 

Novel Jendela Menghadap Jalan
Novel Songket Berbenang Emas
Dua pengajaran

1. Kita mestilah prihatin terhadap masalah yang menimpa orang lain.
Sebagai contoh, Lili prihatin akan nasib Che Jah dan anak-anaknya yang menjadi mangsa dera suaminya, Seman.

2. Kita mestilah bantu-membantu dalam kehidupan.                               
Sebagai contoh, Lili, Danel dan Geetha saling membantu menyelesaikan masalah kubah surau yang dihadapi oleh penduduk Kampung Sentosa.

3. Kita mestilah berani menghadapi pelbagai dugaan dan cabaran dalam kehidupan. Sebagai contoh, Danel berani menyelamatkan Lili yang diculik oleh Haziq dan Rafik.

4. Kita mestilah saling menyayangi antara satu sama lain.
Sebagai contoh, datuk dan nenek amat menyayangi Lili. Mereka sanggup menjaga Lili sepanjang cuti persekolahannya.





Dua pengajaran

1. Kita mestilah prihatin terhadap masalah yang menimpa orang lain.
Sebagai contoh, Tauke Lim dan Haji Sulaiman prihatin akan nasib keluarga Dahlia.Haji Sulaiman prihatin akan masalah isteri Embong menghidap tekanan perasaan.

2. Kita mestilah bantu-membantu dalam kehidupan.
Sebagai contoh, Penduduk Kampung Parit Haji Rais membantu membina rumah Embong setelah rumahnya musnah dilanda banjir.

3. Kita mestilah berani menghadapi pelbagai dugaan dan cabaran dalam kehidupan. Sebagai contoh, Dahlia berani menyelamatkan Said, anak Aton yang lemas di sungai berdekatan dengan rumahnya.

4. Kita mestilah saling menyayangi antara satu sama lain.
Sebagai contoh, Dahlia amat menyayangi adik-adiknya iaitu Anggerik, Melati, dan Kiambang. Dia sanggup keluar dari asrama untuk menjaga adik-adiknya setelah ibunya dimasukkan ke hospital.

Soalan 6(b)

Berdasarkan dua buah novel yang anda kaji, jelaskan satu peristiwa yang memaparkan konflik dan cara penyelesaiannya bagi setiap novel tersebut.                               (8 markah)

Novel Jendela Menghadap Jalan
Novel Songket Berbenang Emas
1. Peristiwa isu kubah surau
Konflik untuk meletakkan kubah surau sama ada di surau lama atau di masjid yang akan dibina.

Cara penyelesaian
Lili, Danel dan Geetha akan mengadakan  perjumpaan terbuka dengan penduduk kampung untuk menjelaskan kepentingan membina masjid daripada memasang kubah di bumbung surau.
1. Peristiwa berprasangka buruk tentang orang lain
Konflik antara Nek Kiah dengan Dahlia apabila Nek Kiah berprasangka buruk terhadap Dahlia apabila melihat Azhari menghantar Dahlia pulang ke rumahnya.

Cara penyelesaian
Dahlia hanya mendiamkan diri semasa ditegur oleh Nek Kiah.
2. Peristiwa keganasan rumah tangga
Konflik rumah tangga antara Che Jah dengan suaminya, Seman.

Cara penyelesaian
Lili mendapatkan bantuan Kak Mimah, pesakit datuk yang bekerja sebagai pegawai di Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk menyelesaikan masalah keluarga Che Jah.
2. Peristiwa sewaktu di asrama SMK Temenggung Ibrahim
Konflik antara Dahlia dengan Cikgu Salwani yang tidak membenarkan Dahlia keluar dari asrama untuk menjaga adik-adiknya setelah ibunya dimasukkan ke hospital.

Cara penyelesaian
Dahlia bertekad keluar dari asrama dan berulang-alik dari rumah ke sekolah.

Soalan 7(a)

Huraikan dua keistimewaan watak utama sehingga menimbulkan perasaan kagum dalam diri pembaca.                                                              (7markah)
                                                                                                             
Novel Jendela Menghadap Jalan
Novel Songket Berbenang Emas
Keistimewaan watak utama (Lili)

1. Seorang yang penyayang
Lili memenuhi permintaan ibunya agar menghabiskan cuti persekolahan di kampung neneknya untuk membuktikan dia menyayangi ibunya.

2. Seorang yang gigih menuntut ilmu.
Lili gigih mempelajari bahasa Cina sehingga berjaya menguasai bahasa tersebut dengan baik.

3. Seorang yang bijaksana menyelesaikan masalah.
Lili bijak menangani kes keganasan rumah tangga yang dilakukan oleh Seman terhadap isterinya, Che Jah dan anak-anak dengan cara menceritakan masalah tersebut kepada Kak Mimah, Penolong Pegawai Kebajikan Masyarakat.

Keistimewaan watak utama (Dahlia)

1. Seorang yang bertanggungjawab terhadap ahli keluarganya
Dahlia bertanggungjawab menjaga makan minum abah dan adik-adiknya
setelah emaknya dirawat di hospital.

2. Seorang yang menghormati tetamu yang bertandang ke rumahnya
Dahlia melayan neneknya degan baik dan menghidangkan air walaupun neneknya tidak suka akan keluarganya. Dahlia juga menghidangkan air bujang ketika Kavita dan Najib bertandang ke rumahnya.

3. Seorang yang tabah mengharungi dugaan hidup
Dahlia tabah mengharungi kehidupannya walaupun ibunya menghidap penyakit kemurungan manakala bapanya telah dipatuk ular.


Soalan 7(b)

Berdasarkan dua buah novel yang anda pelajari, jelaskan dua contoh nilai tanggungjawab yang terdapat dalam novel tersebut.                                              (8 markah)                                       
Novel Jendela Menghadap Jalan
Novel Songket Berbenang Emas
1.Nilai tanggungjawab dalam melaksanakan tugas yang diamanahkan.
Contohnya, Datuk Lili, sebagai pengamal perubatan tradisional bertanggungjawab dalam membantu pesakit yang datang berubat dengannya berasaskan akar-akar kayu dan daun-daun herba.

1. Nilai tanggungjawab terhadap keluarga.
Contohnya, Embong bertanggungjawab menyara kehidupan keluarganya dengan menoreh getah dan memetik buah kelapa sawit.
2. Nilai tanggungjawab mendapatkan rawatan untuk ibu bapa.
Contohnya, Danel dan adik-beradiknya ingin mendapatkan rawatan yang lebih baik untuk bapanya.
2. Nilai tanggungjawab seorang guru terhadap pelajar.
Contohnya, Cikgu Hisyam bertanggungjawab terhadap tugasnya sebagai guru kelas Dahlia dengan sentiasa mengambil tahu perkembangan pelajaran dan permasalahan anak-anak muridnya termasuk Dahlia.

3. Nilai tanggungjawab sebagai ketua kampung.
Contohnya, ketua kampung bertanggungjawab mengarahkan penduduk-penduduk kampung supaya merobohkan pondok tempat Rafiq dan Haziq bersembunyi.

3. Nilai tanggungjawab seorang kakak terhadap adik-adiknya.
Contohnya, Dahlia bertanggungjawab menjaga adik-adiknya sewaktu ayahnya keluar bekerja sementara ibunya pula dirawat di Hospital Bahagia.
4. Nilai tanggungjawab membantu orang yang dalam kesusahan.
Contohnya, Lili bertanggungjawab dalam membantu menyelesaikan masalah Che Jah yang menjadi mangsa keganasan rumah tangga dengan berusaha membantunya berjumpa dengan Kak Mimah, selaku penolong pegawai di Jabatan Kebajikan Masyarakat.

5. Nilai tanggungjawab sesama rakan.
Contohnya, Kavita bertanggungjawab untuk membantu Dahlia agar tidak ketinggalan dalam pelajaran dengan menyalinkan nota untuk diberikan kepada Dahlia sepanjang ketiadaan Dahlia di sekolah.

Soalan 8(a)
Dalam novel yang dikaji, bahagian peleraian cerita diakhiri dengan kejayaan.
Berdasarkan novel yang anda kaji, jelaskan dua peristiwa yang membuktikan kejayaan tersebut.                                                                  (7 markah)

Novel Jendela Menghadap Jalan
Novel Songket Berbenang Emas
1. Peristiwa kejayaan Lili menyelesaikan masalah keganasan rumah tangga Che Jah.
Contoh : Lili telah berjaya menyelesaikan kemelut rumah tangga Che Jah dengan bantuan Puan Hamimah, Pegawai Kebajikan Masyarakat.

1. Peristiwa kejayaan Dahlia melanjutkan pelajaran ke Jepun.
Contoh :  Dahlia berjaya melanjutkan pelajaran ke Jepun walaupun terpaksa mengharungi pelbagai kesusahan seperti kemiskinan hidup keluarga dan masalah keluarga. 
2.  Peristiwa kejayaan Danel menyiapkan artikel 'Segalanya Tentang Pisang’.
Contoh : Danel berjaya menyiapkan berbelas-belas artikel tentang pisang dalam sebuah buku.
2. Peristiwa kejayaan keluarga Dahlia menginsafkan Nek Kiah.
Contoh: Nek Kiah yang tidak menyukai keluarga Dahlia akhirnya insaf selepas dia dijaga oleh Dahlia dan adik-beradiknya semasa Nek Kiah sakit.
3. Peristiwa kejayaan Rafik dan Haziq menyambung pelajaran.
Contoh: Mereka berdua telah berubah dan insaf dengan bantuan datuk Lili. Akhirnya mereka akan menduduki peperiksaan PMR sebagai calon persendirian.

3. Peristiwa kejayaan masyarakat kampung bermuafakat dan bekerjasama semasa banjir besar melanda.
Contoh : Penduduk Kampung Haji Rais telah bemuafakat dan bekerjasama membina rumah Embong semula yang musnah akibat banjir. Kaum wanita bergotong-royong menyediakan makanan.
4. Peristiwa kejayaan Lili dan Danel menyelesaikan isu kubah.
Contoh: Lili dan Danel berasa amat gembira kerana akhirnya mereka berjaya menyelesaikan isu kubah dengan mencadangkan kubah itu diletakkan di masjid baharu yang bakal dibina.
4. Peristiwa kejayaan hubungan Dahlia dengan Azhari.
Contoh: Dahlia dan Azhari akhirnya bertunang walaupun menempuh pelbagai dugaan dalam perhubungan mereka.


Soalan 8(b)

Berdasarkan dua buah novel yang anda kaji, huraikan satu persoalan kegigihan watak utama yang terdapat dalam setiap novel tersebut.                                      (8 markah)   
                                                                                             
Novel Jendela Menghadap Jalan
Novel Songket Berbenang Emas
1.Kegigihan menyelesaikan konflik kekeluargaan
Contoh : Lili gigih membantu Che Jah dan anak-anaknya daripada terus menjadi mangsa keganasan Seman.

1. Kegigihan dalam menuntut ilmu
Contoh : Dahlia gigih menuntut ilmu walaupun hidup dalam kemiskinan dan menghadapi masalah kekeluargaan seperti ibunya yang sakit dan ayahnya yang dipatuk ular.

2. Kegigihan menangani isu kubah
Contoh : Lili dan Danel gigih berusaha memberikan cadangan untuk menyelesaikan isu kubah yang menjadi konflik penduduk kampung.


2.Kegigihan menguruskan rumah tangga/keluarga
Contoh : Dahlia gigih memikul tanggungjawab menguruskan adik-adiknya terutama Anggerik yang masih kecil ketika ibu dan ayahnya dimasukkan di hospital.
3. Kegigihan mencari rahsia jendela menghadap jalan
Contoh : Lili gigih berusaha mencari rahsia tentang sebab-sebab kebanyakan rumah penduduk di Kampung Sentosa mempunyai jendela menghadap jalan.

3. Kegigihan menyelamatkan mangsa lemas
Contoh : Dahlia gigih berusaha menyelamatkan Said anak Aton yang lemas di sungai.

Soalan 9(a)

Berdasarkan sebuah novel yang anda kaji, huraikan dua persoalan yang  dipaparkan dalam novel tersebut.                                                                         (7 markah)
Novel Jendela Menghadap Jalan
Novel Songket Berbenang Emas
1. Persoalan masalah kepincangan rumah tangga
Contoh:  Che Jah dengan suaminya, Seman yang selalu memukul anak-anak serta menderanya.

2. Persoalan keagamaan
Contoh: Dalam perjuangan membina kubah surau di kampung dalam menegakkan syiar Islam. Penduduk sanggup menolak peruntukan dari Yang Berhormat untuk membina sebuah balai raya tetapi bersetuju untuk membina kubah surau bagi tujuan keagamaan.

3. Persoalan persahabatan
Contoh: Persahabatan antara Lili dengan Geetha yang begitu akrab walaupun berlainan agama dan bangsa.

4. Persoalan perpaduan antara kaum
Contoh: Perpaduan kaum menjadi baik seperti adanya hubungan kemesraan yang terjalin antara masyarakat Melayu, Cina dan India. Mereka hidup aman damai tanpa perbalahan, malah hubungan kaum ini begitu rapat antara keluarga Geetha dan Lili. Geetha pernah bermalam di rumah Lili kerana hubungan yang sangat mesra dan rapat.

5. Persoalan menuntut ilmu pengetahuan
Contoh : Geetha merupakan seorang mahasiswa yang rajin menuntut ilmu, juga merupakan seorang pelajar tahun satu Jurusan Kejuteraan Awam, Universiti Malaya, begitu juga Lili yang berhasrat untuk melanjutkan pelajaran ke universiti.

6. Persoalan golongan muda yang terjebak masalah dadah
Contoh: Haziq dan Rafiq yang terjerumus ke dalam kancah ketagihan dadah akibat masalah keluarga yang dihadapi. Tertekan dengan masalah keluarga kerana ayahnya Seman begitu garang dan sering memukul anak-anaknya sehingga menyebabkan hidup mereka tertekan. Mereka mengambil jalan mudah dengan melibatkan diri dalam kancah ketagihan dadah.

7. Persoalan hubungan kekeluargaan antara anak dan ibu bapa
Contoh : Ibu Lili tidak berminat untuk menghabiskan masanya di kampung, tetapi menghantar Lili ke kampung sepanjang cuti persekolahan. Ibu Lili melanjutkan pelajaran keluar negara, terdedah dengan dunia Barat sehingga menganggap kampung terlalu jumud.  Ibu Lili juga terlalu jarang pulang ke kampung untuk menjenguk kedua-dua ibu bapanya, menyebabkan hubungannya menjadi renggang.
8. Persoalan hubungan manusia dengan alam sekitar
Contoh: Hubungan antara manusia dengan alam sekitar seperti datuk sangat mengambil berat tentang herba-herba yang banyak memberi jasa kepadanya. Datuk mengenali semua herba yang boleh dijadikan ubat-ubatan.

9. Persoalan suka fitnah memfitnah dalam masyarakat
Contoh: Masyarakat Melayu yang suka membuat fitnah antara satu sama lain, yang menyebabkan keretakan dalam masyarakat akhirnya membawa perpecahan. Cerita kubah dilarikan orang oleh beberapa wanita mengesyaki angkara ini sudah pasti dilakukan oleh anak-anak Che Jah yang telah terkenal dengan kejahatan lampaunya. Lili menenangkan keadaan dan meminta agar mereka tidak membuat tuduhan melulu yang tiada kepastiannya.   


1. Persoalan kejayaan hasil daripada kegigihan dalam pelajaran
Contoh: Dahlia tetap mengutamakan pelajarannya dengan meminjam nota dan bertanyakan kepada Kavita dan Siti Wangi walaupun terpaksa membantu ayahnya menguruskan rumah tangga setelah ibunya di hantar ke hospital untuk menerima rawatan.

2. Persoalan kemiskinan dalam masyarakat kampung
Contoh: Dalam dunia moden hari ini, masih ada masyarakat kampung yang masih miskin dan memerlukan bantuan untuk menjalani kehidupan.  Contohnya keluarga Embong yang masih miskin dan terpaksa berhutang dengan Tauke Lim untuk membeli barang-barang keperluan harian.

3. Persoalan berani bertindak dalam menghadapi situasi yang bahaya
Contoh: Embong berjaya mengalahkan ular sawa yang cuba membelitnya sewaktu memotong kelapa sawit di ladang.

4. Persoalan keinsafan selepas menyedari kesilapan diri
Contoh: Nek Kiah akhirnya insaf setelah Dahlia yang selama ini dibencinya telah menjaga dan merawatnya ketika terlantar sakit.  Begitu juga dengan Abu Bakar yang selalu berpeleseran sehingga sanggup mencuri kambing ayahnya        berubah sikap apabila ditempelak oleh rakan-rakannya sendiri.

5. Persoalan bantu-membantu dalam menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh orang lain
Contoh: Kavita membantu Dahlia mengulang kaji pelajaran dengan memberikan   nota pelajaran sepanjang ketidakhadirannya ke sekolah.  Najib cuba menghulurkan bantuan kewangan semasa Nek Kiah beria-ia ingin menjual tanahnya yang menjadi tempat tinggal Dahlia dan keluarganya.

6. Persoalan kepentingan ilmu bagi mengubah taraf hidup
Contoh: Embong amat mementingkan pelajaran dan sering menasihatkan     anak-anaknya agar belajar bersungguh-sungguh.  Embong mengharapkan anak-anaknya dapat mengubah taraf hidup keluarga setelah berjaya dalam pelajaran mereka nanti.

7. Persoalan bertanggungjawab dalam menjalankan tugas
Contoh: Haji Sulaiman telah menjalankan tanggungjawabnya sebagai ketua kampung dengan baik. Haji Sulaiman banyak membantukeluarga Embong   walaupun orang kampung menyisihkan mereka.  Haji Sulaiman mencadangkan        agar Saleha dihantar ke hospital untuk mendapatkan rawatan.

8. Persoalan pengamalan ilmu hitam dalam kalangan masyarakat
Contoh: Penemuan dua biji telur ayam berwarna hitam yang berisi jarum, cincin akek, butiran pasir dan dua batang paku oleh Abu Bakar di bawah rumah mereka menunjukkan bahawa masyarakat masih mengamalkan ilmu hitam untuk menganiaya orang lain.

9. Persoalan semangat kejiranan walaupun berlainan bangsa
Contoh: Tauke Lim banyak membantu keluarga Embong yang sering menghadapi masalah kewangan. Tauke Lim membenarkan Embong berhutang     di kedainya. Tauke Lim juga menghulurkan RM300 untuk Dahlia yang dapat melanjutkan pelajaran ke Jepun.

10. Persoalan pengekalan identiti bangsa dan jati diri
Contoh : Azhari menghadiahkan sepasang kain songket berbenang emas kepada Dahlia sebagai tanda kenang-kenangan dan berpesan kepada Dahlia agar sentiasa mengingati asal-usulnya sebagai orang Melayu.


Soalan 9(b)

Berdasarkan dua buah novel yang anda kaji, huraikan satu peristiwa yang mengandungi unsur saspens yang terdapat dalam setiap novel tersebut.    (8 markah)                                                     
Novel Jendela Menghadap Jalan
Novel Songket Berbenang Emas
1. Peristiwa kehilangan kubah surau
Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca ingin tahu orang yang mencuri kubah tersebut. Penduduk kampung menuduh Haziq dan Rafiq tetapi, sebenarnya Semanlah yang mencuri kubah tersebut.

1. Peristiwa Dahlia terjun ke sungai untuk menyelamatkan Said
Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca ingin tahu apa akan terjadi kepada Dahlia. Rupa-rupanya Dahlia selamat dan berjaya menjumpai Said di dasar sungai

.2. Peristiwa penculikan Lili
Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca ingin tahu perkara yang terjadi kepada Lili setelah diculik oleh Haziq dan Rafiq.Pembaca juga tertanya-tanya sama ada Danel berjaya menyelamatkan Lili.

2. Peristiwa Embong membawa bangkai ular sawa balik ke rumah
Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca tertanya-tanya tentang tujuan Embong membawa balik bangkai ular sawa yang telah dibunuh itu ke rumahnya. Embong membawa balik ular itu untuk membuktikan bahawa dia mampu menewaskan ular tersebut serta kekuatannya kepada Dahlia.

3. Peristiwa Lili diminta untuk pulang ke kampung oleh ibunya
Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca tertanya-tanya tujuan sebenarnya ibu Lili meminta Lili pulang ke kampung datuknya seorang diri. Sebenarnya, Ibu Lili mahu Lili rapat dengan datuk dan neneknya serta belajar hidup berdikari.

3. Peristiwa pertemuan Najib dan Azhari di rumah Dahlia
Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca tertanya-tanya peristiwa yang terjadi antara Najib dan Azhari apabila bersua muka pada masa yang sama. Azhari cemburu kepada Najib dan pulang tanpa bertemu dengan Dahlia.

4. Peristiwa kehilangan datuk Lili
Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca tertanya-tanya tentang kehilangan datuk pada malam tersebut. Sebenarnya datuk masuk ke hutan mencari akar-akar kayu untuk dijadikan ubat.

4. Peristiwa Bakar menemukan bungkusan yang mengandungi dua biji telur busuk, jarum peniti,cincin arked dan paku yang tertanam di bawah rumah
Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca tertanya-tanya orang yang meletakkan bungkusan tersebut dan tujuan bungkusan itu diletakkan di bawah rumah Embong.

5. Peristiwa datuk bercerita tentang jendela menghadap jalan
Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca tertanya-tanya sebab jendela dibina menghadap jalan. Rupa-rupanya jendela menghadap jalan merupakan satu strategi masyarakat Kampung Sentosa untuk mengintip pergerakan tentera Jepun.

5. Peristiwa hujan lebat telah menyebabkan paras air naik dan bot tidak sampai ke rumah Embong untuk membawa mereka keluar dari rumahnya
Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca tertanya-tanya perkara yang akan terjadi kepada Embong sekeluarga jika bot penyelamat tidak sampai ke rumah Embong. Sebenarnya bot penyelamat sampai sebelum paras air meningkat ke paras bahaya.

6. Peristiwa Che Jah tidak mesra ketika kunjungan Lili ke rumahnya
Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca tertanya-tanya sebab Che Jah tidak mesra dengan Lili. Sebenarnya Che Jah bimbang Lili akan membuat laporan polis atas salah laku anak-anaknya.

6. Peristiwa keluarga Azhari lewat sampai ke rumah Dahlia pada hari pertunangan mereka

Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca tertanya-tanya punca kelewatan tersebut. Punca sebenarnya ialah kereta mereka rosak.


7. Peristiwa Kiambang hilang terjatuh akibat tiang dapur patah dan runtuh
Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca tertanya-tanya sama ada Kiambang selamat atau tidak. Sebenarnya Bakar telah berjaya menyelamatkan adiknya apabila dia memegang dan menarik kayu beluti serta menarik naik Kiambang.


No comments: