29/09/2018

LATIH TUBI 3 - PT3 2018


Arahan : Jawab semua soalan dalam Bahagian A, Bahagian B, Bahagian C dan satu soalan Bahagian D.

BAHAGIAN A

[25 markah]
1
Dalam setiap ayat di bawah ini, terdapat satu kesalahan bahasa. Gariskan kesalahan bahasa tersebut dan tulis jawapan yang betul pada ruang jawapan yang disediakan. Anda tidak perlu menyalin ayat itu semula.


i.
Pihak kerajaan akan mengadakan kempen membasmi kemiskinan dari semasa ke masa.
___________________________________________________________________

ii
Ibu menghadiahi seutas jam tangan kepada ayah sempena ulang tahun perkahwinan mereka.
_______________________________________________________________

iii
Murid-murid yang ponteng sekolah suka menghabiskan masa di pusat snuker dan di siber kafe.
_____________________________________________________________________

iv
Novel yang amat seram sekali itu ayah baca di ruang tamu.
____________________________________________________________________
[8 markah]

2
Dalam petikan dialog di bawah terdapat tiga kesalahan ejaan. Kenal pasti kesalahan-kesalahan tersebut dan tulis ejaan yang betul pada ruang jawapan yang disediakan. Anda tidak perlu menyalin petikan dialog itu semula.


Ainal
:
Kegiatan yang membabitkan golongan remaja pada masa ini seperti vandaisma tidak boleh dibiarkan kerana boleh menjejaskan nama baik negara kita.

Hafiz
:
Saya sangat bersetuju dengan pendapat kamu. Saya menganggap mereka ini sebagai golongan anti sosial yang boleh menjatuhkan nama baik negara kita.

Ainal
:
Saya juga bersetuju. Oleh itu, saya berharap pihak berkuasa dan orang ramai berusaha membenteras gejala ini supaya tidak terus berleluasa.[3 markah]

i
________________________________________________

ii
_________________________________________________

iii
_________________________________________________
3
Tukarkan ayat aktif di bawah kepada ayat pasif.

i.
Adik bongsu saya cuba memanjat bangku yang panjang itu.
________________________________________________________________
ii
Kamu hendaklah mengepos surat permohonan jawatan itu.
________________________________________________________________
iii
Murid-murid perlu menyusun meja dan kerusi sebelum pulang ke rumah.
________________________________________________________________

iv
Menteri Besar Kedah telah merasmikan hotel lima bintang yang baru siap itu.
________________________________________________________________

v
Pengawas perpustakaan sedang menyusun buku yang berserakan itu di atas rak.
________________________________________________________________
[10 markah]

3           Lihat gambar bersiri di bawah dengan teliti. Berdasarkan gambar bersiri tersebut, tulis satu peribahasa yang sesuai.


Gambar 1

Gambar 2
5
Baca petikan cerpen di bawah ini dengan teliti, kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya dengan menggunakan ayat anda sendiri.

Loceng rehat kedengaran. Beluntung terus berlari mendapatkan Tuyoq. Beluntung membayangkan jika Bawod ada, tentulah Tuyoq tidak kesunyian. Bawod boleh makan bersama-sama. Akan tetapi Bawod tidak boleh menyeberangi sungai. Bawod takut akan air. Bawod memang takut akan air. Perjalanan ke sekolah terpaksa melintasi enam batang sungai. Dua daripadanya lebih kurang enam depa lebarnya dan yang lain-lain tidak begitu lebar tetapi agak dalam. Bawod takut akan air, takut akan hujan. Mana boleh menyeberangi sungai? Air sungai sejuk.
    Ketika Beluntung masuk ke kelasnya, rakan-rakan sekelas berbisik-bisik sebelum mencuri-curi pandang kepada Beluntung. Murid-murid menekup hidung sebaikbaik sahaja Beluntung lalu di hadapan mereka.
“Bau kerbau.”
     Entah siapa yang menjerit. Akan tetapi Beluntung diam sahaja. Tidak lama kemudian gurunya muncul. Beluntung berdiri dan bertanya, “Kenapa kerbau suka makan garam?”
     “Hish … asyik tanya saja,” bisik budak gemuk dan pendek di sebelah Beluntung. Apabila dia memandang, budak itu cepat-cepat menunjukkan penumbuk dan bersedia untuk bertumbuk.
     Beluntung diam sahaja. Buat apa bertumbuk, fikir Beluntung. Kalau mahu lawan, lawanlah siapa dapat markah tinggi? Siapa dapat nombor satu dalam kelas? Kenapa orang benci aku? tanyanya dalam hati. Orang bilang aku bau kerbau. Memanglah, tapi apa boleh buat. Kalau aku tidak naik kerbau, aku tidak boleh datang ke sekolah. Jalan berlumpur. Hanya kerbau sahaja yang boleh berjalan pantas meredah lumpur.
Dipetik daripada Bawod, antologi Bintang Hati Tingkatan 3,
Dewan Bahasa dan Pustaka.

i.
Nyatakan dua sebab Beluntung datang ke sekolah dengan Tuyoq?
[3 markah]
___________________________________________________________________________________________________________________

ii
Nyatakan dua persoalan yang terdapat dalam petikan cerpen tersebut.
[3 markah]
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


iii

Setiap murid mengimpikan untuk menjadi seorang murid yang berjaya.
Pada pendapat anda, apakah usaha-usaha yang perlu dilakukan oleh seseorang murid yang mahu mencapai kecemerlangan dalam bidang akademik?
[3 markah]
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Soalan 6
Baca sajak di bawah dengan teliti, kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya dengan menggunakan ayat anda sendiri.

(i)            Nyatakan dua pesanan ibu seperti yang dijelaskan dalam sajak ini.   [3 markah]
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
(ii)          Nyatakan dua pengajaran yang terdapat dalam sajak di atas.    [3 markah]
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
(iii)         Pesanan ibu mestilah dipatuhi oleh setiap anak.
Pada pendapat anda, apakah perkara-perkara lain yang perlu dilakukan oleh seorang anak untuk membahagiakan ibunya?                      [4 markah]
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________No comments:

Post a Comment